STERILIZATORI

Osnovni metodi sterilizacije, koji određuju i tipove sterilizatora su gasna metoda (Etilen oksid), metoda zasićene vodene pare pri visokim temperaturama (autoklav) kao i metoda izlaganja ultraljubičastim zracima uz prisustvo vodonik peroksida (plazma sterilizatori).

STERILIZACIONA PAKOVANJA

Kombinacijom prozirne folije i medicinskog papira (60 – 70 g/m2 ) omogućena je brza i laka identifikacija sterilisanog sadržaja. Višeredno zapečaćena, necepajuća folija marginalizuje rizik od narušavanja integriteta sterilizacije. Štampa po zalepljenim rubovima, mastilom na bazi vode, bez mogućnosti kontaminacije sadržaja. Razlika između procesiranih i ne procesiranih sadržaja lako se ustanovljava pomoću ekoloških hemijskih indikatora po rubovima, za gasnu (EO) i parnu sterilizaciju (formaldehid indikatori – na zahtev kupca).

KONTROLA STERILIZACIJE

Kontrola sterilizacije može se podeliti u dve kategorije: kontrola procesa sterilizacije i kontrola uspešnosti sterilizacije. Prva kategorija obuhvata testove koji se sprovode pre i za vreme procesa sterilizacije i utvrđuje da li su ostvareni uslovi za uspešnu sterilizaciju a sprovodi se putem hemijskih indikatora, hemijskih integratora kaoi testova posebne namene (Bowie Dick, Helix). Uspešnost sterilizacije utvrđuje se biološkim indikatorima.

Detaljnije o kontroli sterilizacije možete pročitati